Zelenina a bylinky, jak divoké, tak pěstované, luštěniny a obilniny, ovoce a lesní plody, a dokonce ikvěty\r\nněkterých rostlin patří jakožto ingredience k srdci italské kuchyně. Díky podnebí, horkým létům anízkým\r\nsrážkám, a geomorfologii krajiny je každý vhodný kousek Apeninského poloostrova, od severu k jihu,\r\npokryt zeleninovými zahradami a hospodářstvími, úžasným živým kobercem, který je barevný a rozmanitý.\r\nPoskytuje zdánlivě nekonečné množství pokrmů, rozličně připravovaných, jimž se nic nevyrovná. Italové\r\nmilují plody své země a naučili se, jak je využívat nejnápaditějšími způsoby azpracovat všechny jejich\r\njedlé části. Zelenina byla vždy základní součástí italského gastronomického umění, po staletí formovala\r\nchuť Italů všech společenských vrstev - a v nedávných letech bylo toto těsné příbuzenství dále posíleno.\r\nSohledem na své zdraví či jako odpověď na ekologické nebo etické uvažování se zvyšující se počet lidí\r\nobrací kvegetariánskému stravování.\r\n