• nové

Profesor v Antarktidě

Autor: Pavel Prošek

V pořadí čtvrtý svazek edice Osobnost přináší portrét profesora Pavla Proška, který se ovšem znač...

Číst více +
355 Kč Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
V pořadí čtvrtý svazek edice Osobnost přináší portrét profesora Pavla Proška, který se ovšem značně vymyká tradiční představě univerzitního profesora zavaleného knihami. Je to polárník – i když on sám to slovo nemá rád a tvrdí, že doba polárníků skončila spolu s Amundsenem. Je to muž, který si klade velké cíle. Díky němu má Česká republika vědeckou polární stanici v Antarktidě. Pavel Prošek působí jako klimatolog na brněnské Masarykově univerzitě. Podle ohlasů jeho kolegů, vědců, ale i lidí jemu blízkých je Prošek člověk, který má velmi málo chyb, je houževnatý a velmi cílevědomý. Přestože o něm kolegové mluví tak, že to vypadá, jako by Prošek a polární výzkum byly dva nerozlučitelné pojmy, nemuselo to tak být. Polárníkem se stal vlastně náhodou. Jako asistent se v roce 1973 dostal na stáž do Švýcarska. A ústav, kde pracoval, se věnoval výzkumu v Arktidě. Už tehdy měl odjet se Švýcary na polární výpravu, ale nebylo mu to umožněno. Nicméně zájem vzklíčil a vědec si odbyl polární křest v roce 1985 na Špicberkách, kam odcestoval s kolegy a přáteli z vratislavské univerzity. Na Špicberkách byl celkem třikrát. Pak se začal poohlížet po opačném konci světa – a nakonec se významně zasadil o vybudování antarktické stanice. I když mnozí v jeho věku – narodil se v roce 1940 – už odpočívají, on na takové myšlenky nemá čas, stále pracuje a něco zařizuje. A také se věnuje fotografování. Prošek má tisíce fotografií polárních krajů. Antarktida je podle něho krásná a čistá. „Tam teprve vidíte, jak je náš sníh špinavý. V Antarktidě je sníh modrý. Je to naprosto čistá destilovaná voda,“ tvrdí vědec, pro něhož jsou polární kraje druhým domovem.

Vlastnosti

Vazba:

Detaily

EAN: 9788086903941
ISBN: 978-80-86903-94-1
Autor: Pavel Prošek
Vydavatel: Akropolis
  • nové
Parmigiano reggiano 50 snadných receptů
Parmigiano reggiano 50 snadných receptů Academia Barilla
299 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Sladký design Pečení a zdobení s Hankou Rawlings
Sladký design Pečení a zdobení s Hankou Rawlings Hanka Rawlings
599 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Císařský kyrysník
Císařský kyrysník Jiří Kovařík
349 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Kontroling podnikov cestovného ruchu
Kontroling podnikov cestovného ruchu Marian Gúčik; Ľubica Šebová; Tibor Bajaník
451 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Dopisy od Sisi
Dopisy od Sisi Dagmar Beňaková
299 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Praga
Praga Zdeněk Thoma
399 Kč
Skladem 2 ks
  • nové
Příběhy třetího odboje
Příběhy třetího odboje Miroslav Kasáček; Luděk Navara
299 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách
Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Allan Pease; Barbara Peasová
379 Kč
Skladem 1 ks

Nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.