\\r\\n Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék - dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek. ...
Číst více +\r\n Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék - dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek. Apatyka na talíři se snaží ukázat, jak moc je tato sounáležitost těsná.
\r\n\r\n Tak může někoho překvapit, že
\r\n\r\n - bršlice kozí noha není otravný plevel na zahradě, ale je to tradicí uznávaný lék s diuretickými a krev čistícími účinky, který chválí i abatyše Hildegarda, a navíc si na bršlici pochutnáme v polévce, karbanátcích nebo pomazánce;
\r\n\r\n - meloun patří nejen do žaludku, ale také jako zkrášlovací prostředek na tvář \"škaredých slečen, neboť krásné toho nepotřebují\", jak říká P. O. Matthioli, autor proslulého herbáře;
\r\n\r\n - chmel není jen zásadní surovina do piva nebo pro farmaceutický a kosmetický průmysl, ale dříve se mladé chmelové výhonky z jara prodávaly na trzích a jako chřest jej připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová;
\r\n\r\n - jetel není jenom pícnina, ale také surovina na květový jetelový med a součást méně obvyklých špenátů.
\r\nVazba: | Pevná bez přebalu lesklá |
---|
EAN: | 9788075461735 |
---|---|
ISBN: | 978-80-7546-173-5 |
Autor: | Jaroslava Bednářová |
Vydavatel: | Fortuna Libri |