• nové

Sladařství

Autor: Gabriela Basařová

\\r\\n Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva....

Číst více +
800 Kč Skladem u dodavatele - dodání 4 dny

\r\n Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva. V úvodu je stručný přehled historie přípravy sladu od primitivní výroby v domácnostech, v době řemeslné produkce a od počátků průmyslové výroby až po současnou moderní velkovýrobu. Prvé kapitoly jsou věnovány surovinám pro výrobu sladu tj. vodě, nejvíce rozšířenému sladovnickému ječmeni, ale i pšenici, a dalším surovinám používaným v různých místech světa včetně charakteristiky jejich vlastností potřebných pro výrobu sladu. Největší rozsah je věnován pěstování, odrůdám a kvalitativním kriteriím sladovnického ječmene. Následuje pojednání o transportních cestách a zařízeních používaných při přesunu surovin od pěstitelů, surovin a vyrobeného sladu v rámci sladoven a pivovarů a při transportu k dodavatelům. Další kapitoly podrobně popisují v procesu máčení, klíčení, sušení sladu a jeho závěrečných úprav technologické varianty výroby různých druhů sladu s dokumentací teoretických základů daného procesu, popisem a obrázky používaného zařízení, provozní a laboratorní kontroly. Následuje přehled mechanických, chemických a biochemických kvalitativních kriterií jednotlivých druhů sladu. Pozornost je věnována přirozené a kontaminující mikroflóře v průběhu skladování surovin a výroby sladu, vlivům na kvalitu sladu a piva, metodám zajištění potřebné hygieny a sanitace v rámci výroby sladu. Závěrečné kapitoly jsou věnovány novým poznatkům o možném přínosu zdraví prospěšných a naopak zdraví škodlivých látek do výroby a kvality piva.

\r\n

\r\n V knize je použito platné nové chemické názvosloví. Jsou uváděny nejen běžné kontrolní, ale i speciální fyzikálně chemické a biochemické metody a jejich význam pro optimální výrobní postup a kvalitu sladu.  Velká pozornost je věnována enzymovým procesům probíhajícím při výrobě sladu a významu enzymových biokatalyzátorů sladu pro proces výroby a kvalitu piva.  Podrobně jsou rovněž hodnoceny požadavky na kvalitu ječmene i sladu a vhodnost technologických postupů pro výrobu sladu pro zajištění požadavků zeměpisně chráněného fenoménu České pivo.

\r\n

\r\n Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních odkazů především z posledních deseti let.

\r\n

\r\n Kniha je svým pojetím a rozsahem určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarského oboru na vysokých školách, pracovníkům sladařské a pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou si vybírat určité partie jednotlivých kapitol podle potřeby získání určitých informací.

\r\n

\r\n Knihu vypracuje kolektiv složený z pracovníků Vysoké školy chemicko technologické v Praze, Sladařského výzkumného ústavu v Brně, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a.s Praha a pracovníků praxe.

\r\n

Vlastnosti

Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
Počet stran: 648

Detaily

EAN: 9788087109472
ISBN: 978-80-87109-47-2
Autor: Gabriela Basařová
Vydavatel: Havlíček Brain Team
  • nové
Zlatá pravidla očisty a hladovění Gennadij Malachov
418 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Fenomén Febio Fero Fenič
399 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Příběhy, které vám změní život Zdenka Blechová
430 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Sestřel! Hlásím sestřel! Marek Brzkovský
290 Kč
Skladem 2 ks
  • nové
Jak se bránit toxickým lidem, manipulátorům a sociopatům Shahida Arabi
339 Kč
Skladem 1 ks
  • nové
Lagom Linnea Dunne
298 Kč
Skladem 1 ks
  • nové
Doktor z Osvětimi Szymon Nowak
349 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny
  • nové
Ani v ráji není dobré být sám Tomáš Novotný
219 Kč
Skladem u dodavatele - dodání 4 dny

Nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.